Strony

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Kolejne miodobranie
Tym razem oprócz miodu tradycyjnego - coś nowego - Ziołomiód malinowy 






    Ziołomiody to produkty wytwarzane przez pszczoły z ekstraktów ziołowych lub z dodatkiem syropów ziołowych, łączące właściwości dwóch naturalnych składników diety: miodów i ziół. Surowcem do produkcji ziołomiodów jest pożywka uzyskana z roślin leczniczych lub ich części. Pszczoły traktują te pożywkę jako wziątek, wprowadzają do wola i wzbogacają w substancje własne (hormony, enzymy), następnie składają w plastrach, zagęszczają i plastry pokrywają zasklepem. Proces produkcji jest więc taki sam jak proces produkcji miodów naturalnych, natomiast ziołomiody, ze względu na specyficzną charakterystykę sensoryczną (barwa, zapach, smak) oraz właściwości terapeutyczne różnią się znacznie od miodów naturalnych i są doskonałym ich uzupełnieniem. Każdy rodzaj ziołomiodu ma swoje profilaktyczne i lecznicze działanie, ściśle związane z rodzajem użytego do produkcji surowca, np. ziołomiód aloesowy reguluje procesy trawienia, borówkowy i głogowy wspomagają działanie układu krążenia, a sosnowy działa wykrztuśnie i jest polecany przy przeziębieniach.